tisdag 13 juli 2010

Besök i tunnlarna under haKotel ( Klagomuren )


I söndags besökte vi tunnlarna under vad vi kallar Hakotel eller The Western Wall, även känt som klagomuren.
En fantastiskt upplevelse som jag verkligen rekomenderar!
Vi gick i smâ tunnlar, vandrade längs en gata frân Herodes tid och gick pâ bryggor i gamla vattencisterner.

Efter ca en timme kom vi upp i dagsljuset igen pâ den Arabiska sidan av Jerusalem Därifrân vi fick beväpnad eskort genom gränderna tillbaka till de judiska kvarteren. Vi passerade bla Via Dolorosa, gatan där Jesus gick innan han blev korsfäst. Smâ gränder, dofter av kryddor, färskt bröd och rökelse. Hela Jerusalem är vackert, oberoende i vilket religiöst kvarter man befinner sig i!
Efter en matpaus och nâgot som närmade sig frosseri pâ BBB, Hamburgerbaren med stort B i de judiska kvartern gick vi förbi kung Davids grav precis utanför muren som omringar gamla stan. Om man gâr upp för trappan ovanför synagogan där graven ligger har man en fantastisk utsikt.Kotel, proppad med lappar nedklottrade i glädje eller desperation.En soldat som tar pâ sig Tefilin och ber, jag gillar skylten som uppmanar till bön; just do it...

En religös man som hänger tvätt. Jag fascineras av folk som lever i de gamla delarna av Jerusalem i hus som ser ut att vara tusentals âr gamla. Jag har alltid drömt om att sova i gamla stan, det mâste vara magiskt att gâ upp tidigt och strosa i tomma gränder i gryningen...

Bokstaven M som i "mefageret"

Ibland svämmar vi över av entusiasm. Igâr mellan 22H00 och 23H00 tog jag fram min hebreiska ordbok, slog upp boktsaven "M" och skrev ner användbara ord.
Förutom ett A4 ark med nya ord kom jag till insikt med att fyraâringen regelbundet skriker till 7âringen att han är mentalt handikappad. Intressant upptäckt som jag kommer att gâ till grunden med i eftermiddag när jag hämtar ungen ifrân dagis.
Alla länder förolämpar ju pâ sitt sätt och man vänjer sig vid ord. Pâ franskan används ordet "taré" flitigt, det betyder ocksâ nâgon som mentalt är efterbliven.
Det är emellertid inte ett ord som använd av barn - alls.
Mamma har ett nytt vapen; en ordbok. Nu jädrar i mig ska här kontrolleras!