lördag 21 februari 2009


Det regnar, Israel torkar ut och idag regnar det, det öser ner och vinden viner, kanske kan Kinneret stiga nâgra cm. Torkan är sâ svâr att man talar om en kommande naturkatastrof.
Mannens kusiner är här, kvinnan är skitsur fôr att det regnar, det fâr mig nästan att le ironiskt.

Jag vet att det är trâkigt att det inte är fint just när de är här men det finns faktiskt en del intressanta saker att göra här, iallafall för de som har ett intresse som spänner över solstolen pâ stranden...
I Marrakesh är det 25 grader och sol, i Marrakesh är hotellen större och frukosten godare. I Marrakesh pratar alla franska och de har menyer med Europeiska bokstäver, bara sâ ni vet...
Pâ hemvägen mässade jag för min man om hur fantastiskt tur han har som gift sig med en sâdan positiv och käck tjej som mig.

När jag träffar griniga, grâa människor blir jag först o t r o l i g t irriterad, sedan rinner det av och jag blir sâ lycklig att jag inte är sâ själv.
Varje dag finns fantastiskt mânga ögonblick att ta vara pâ ; en ljummen bris, frukostmackan, en kram, en doft, ett ögonkast...
Man mâste vara uppmärksam, annars missar man dessa stunder som ibland bara varar nâgra sekunder.
Idag, medans tjejen malde pâ om Marrakesh missade hon en fantastisk solnedgâng över medelhavet, jag sâg den, och njöt av mitt mint-thé medans jag tänkte att hon inte fattat ett dugg av livet...

fredag 20 februari 2009

Smaskiga pungkulor...
Idag har vi sâlt som galningar, jordgubbar, kakis, avocados...
Efter nâgra timmars hârt slitande var det dag för lunch. En stor tallrik med grillat kött, grönsaker, thina och varma pitabröd. Bredvid det grillade köttet lâg nâgot som sâg ut som potatis. Morfar pillade bort en bit pâ min sida av tallriken och bad mig smaka.
Jag stoppade in en stor bit samtidigt som jag frâgade vad det var ( ibland fâr man prata med mat i munnen). Inbäddat i det lânga svaret hör jag ordet pungkula...
I affären fanns en kille som pratar Franska som genast blev ombedd att översätta. Jag hann springa upp och vifta med händerna - det kändes som detaljer var överflödiga.
Jag ât upp, det var faktiskt gott, men en bit räckte.
Idag har jag alltsâ ätit grillade fâr-testiklar pâ chouken, hur mânga av er har gjort det?

onsdag 18 februari 2009

Ibland skäms jag för att vara Svensk;

Dn i dag.
Davis-Cup-matchen mot Israel i Baltiska Hallen i Malmö den 6—8 mars spelas helt utan betalande publik. De enda som får tillträde till matchen är funktionärer, en del sponsorer och journalister. Beslutet togs av fritidsnämnden i Malmö på onsdagen med fem röster mot fyra.

Enligt fritidsnämndens ordförande Bengt Forsberg (S) har hotbilden mot matchen hela tiden ökat. Man anser nu inte att man kan garantera publikens och deltagarnas säkerhet i Baltiska Hallen. Främst är man rädd för att oönskade element skulle kunna komma över biljetter och ställa till elände inne i Baltiska Hallen.
- Det handlar om en högriskmatch, säger Bengt Forsberg. Beslutet att spela utan publik tog vi helt av säkerhetsskäl.
Bakom beslutet står socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Fritidsnämndens andre vice ordförande Carlos Gonzáles Ramos (V) ville helt stoppa matchen. Han anser att Israel begått folkmord i Gaza och att man inte kan blunda för det.
- Men eftersom det inte gick att stoppa den är det här det bästa beslutet, säger han.
Han befann sig själv i Chile 1975 när Sverige skulle möta Chile på hemmaplan i Davis cup. En match som också genomfördes utan publik.
- Det fick stort genomslag i Chile, säger han. Det medverkade till att folk orkade bekämpa diktaturen.
Oppositionen var dock helt emot att spela inför tomma läktare trots att man är medveten om den hotbild som finns.
- En svart dag för Malmö, sade fritidsnämndens förste vice ordförande Catharina Elgh-Linander (M).
Hon anser att matchen bör genomföras med publik, med de begränsningar som polisen kan komma att ge.
Att stoppa matchen helt var aldrig aktuellt. Det finns inga sanktioner eller bojkotter mot Israel i dag.
- Malmö stad har en överenskommelse med Tennisförbundet. Staden kan inte driva utrikespolitik.
Enligt fritidsdirektören Bo Sjöström kostar det kommunen 3,2 miljoner kronor att spela utan publik. Med publik hade man räknat med en intäkt på 1,2 miljoner, utan publik blir kostnaden två miljoner.
Stoppa matchen-kampanjen hotar med stora protester om inte matchen stoppas. Talesmannen Olof Holmgren hoppas på 10 000 deltagare lördagen den 7 mars.
- Vi kommer att genomföra demonstrationen enligt icke-våldsprincipen. Men ett stort ansvar ligger också på polisen. Om det här skall kunna genomföras på ett fredligt sätt måste den ta sitt ansvar, säger Olof Holmgren.
I kampanjen ingår många av palestinskt/arabiskt ursprung liksom många socialdemokrater och vänsterpartister. Den växte fram i samband med Israels attacker i Gaza.

tisdag 17 februari 2009Idag var jag med och handlade frukt hos grossisten. Det är fascinerande hur de brâkar och gapar innan de kommer överens om priset, det lâter som de är super- osams men det är bara en jargong. Det skrävlar och har sig, slâr ut med armarna och grimserar, jag tror aldrig man kan lära sig det, det är medfött. Grossisten har imponerande mängder frukt och grönsaker och arbetar väldigt gammaldags med smâ lappar, självklart finns inga priser utsatta, prislappar är töntigt.

Det är fortfarande ett jäkla tjafs om Domarens besök igâr, idag vara alla smâ stând ute pâ gatan igen, med eller utan tillâtelse.
Han som ringde domaren säger att han fâtt sin bil uppbränd, det är mycket möjligt, det verkar inte vara nâgra änglar det handlar om!
Lunchen är fortfarande dagens höjdpunkt.
Lite olivier, lite tonfisk, bröd, olja och harissa - himmelskt gott.
Idag kom min make förbi med en av sönerna och slog sig ner med oss runt det lilla bordet.
Kortet ovan är frân chouken, taget av min 8 âriga son.

måndag 16 februari 2009


Första arbetsdagen pâ chouken...
Onekligen exotiskt och skitkul!
Det är ett liv och ett kiv, kunderna är väl de som är lugnast.
Just idag var de som arbetade pâ chouken extra upphetsade.
En domare frân Tel Aviv var pâ besök eftersom det klagats pâ att vissa fâr tillstând att sätta upp ministând pâ gâgatan och andra inte.
Korruption kallas det, ganska organiserad sâdan eftersom representanten frân chouken som gick hack ihäl med domaren var han som fixade med pengarna under bordet till kommunen...

Bakom domaren gick ett femtiotal upphetsade "choukare", de gapade och skrek och jag upptäckte att det finns en annan slags hebreiska som jag inte lärt mig pâ Ulpan, asg. Jag fattade INGENTING!

Morfar är precis sâ mysig som en Sefarad morfar kan bli. Vid lunch kom det couscous pkaïla, en tallrik men tvâ gafflar, vi höll oss pâ varsin sida av tallriken och morfar öste pâ mer med sin gaffel sâ att jag skulle bli ordentligt mätt. Pkaïla är en typisk Tunisisk rätt som äts med couscous ( se kortet )...


Morfars son var där idag, han pratar flytande Svenska. That's Israel...