lördag 31 oktober 2009

Medan man kan läsa löpmetrar om svininfluensan i Europa fortsätter Israelen glatt att snaska oliver direkt frân olivtunnan i affären, gröpa i skâlen med friterade sötpotatisstänger vid resturangkassan och äta kemia, den nordafrikanska mezzen, ett tiotal sallader som serveras innan maten ( alla vid bordet äter med var sin gaffel ur alla tallrikar ). Vi borde alla vara sjuka, men tfou-tfou-tfou, det verkar inte som viruset tagit fjutt här.
Tur är väl det, jag tror vi alla skulle insjukna.
För inte sâ länge sedan när vi var pâ resturang och tvekade pâ att ta pizza erbjöd sig en helt okänd man att lâta oss smaka av hans pizza och i veckan ât en arbetskamrat upp min halvätna chokladkaka.
Beställer man humousse pâ resturang och är ett helt sällskap äter alla ur tallriken med hjälp av pitabröd...
Ibland beter sig folk i det här landet som om vi alla tillhörde samma familj och det fâr mig fortfarande att le...

fredag 30 oktober 2009

En helt underbart regnig helg väntar!! Intresse klubben ( 90 tals svenska) kan anteckna att hela familjen gâr omkring i strumpor och myser.
Duggregnet har förvandlats till vad som mâste kallas skyfall, det var ca 50 cm djupa vattenpölar pâ väg till jobbet i morse, en bil pajjade motorn mitt i en jätte pöl. Jag blundade med ena ögat och körde pâ, hade inte sâ mânga andra alternativ att välja emellan.
Nu ser palmerna alldeles nytvättade ut, och marken dricker glupskt varenda droppe som fallit.
Det regnar "gud är stor" är svaret man fâr av de flesta när man frâgar hur de mâr.
Alla hoppas vi pâ en riktigt, riktigt regning vinter och vi är mânga som följer nivân pâ Genesarets sjö, millimeter för millimeter...
God Helg mina kära läsare!

torsdag 29 oktober 2009

I landet med världens underbaraste invânare har det idag duggat hea dagen!! Jag drog pâ AC'N för fullt i bilen till jobbet i morse, försökte ignorera alla människor pâ gatan i shorts och tshirts och lâtsades att det var vinter. Jätte mysigt med ljud frân vindrute torkarna och smatter mot biltaket.
Ett ögonblick av höstburr, men bara tills jag klev ur bilen, det är fortfarande varmt ute.

Efter jobbet var jag och handlade en Tora ( se föregênde inlägg om religions studier) till sonen och stannade till och köpte en efterlängtad skiva av Miri Messika. Jag hör en av hennes sânger pâ radion och ville hitta den.
En finnig yngling kom fram och ville hjälpa mig, vad sângen hette hade jag ingen aning om, och när jag generat sa att jag inte kunde sjunga den sjöng han. Jag höll pâ att smälla av. Sâ jäkla tufft. Miri messika sjunger mjuka sânger med ganska fâ instrument... Jag smälte pâ plats och köpte skivan trots att "min sâng" inte fanns med...Hoppas att killen jobbar pâ komission.

onsdag 28 oktober 2009

Fâr jag bjuda pâ en dagens?

Dagens hânflin, fick kvinnan som trängde sig i kön, smög ner en burk jag-vet-inte-vad mitt bland mina varor i kassan och försökte ta tillbaka den när kassörskan scannat den. Hon âkte dit och hade ju inte aaaalls fattat att det var mina varor.

Dagens asgarv kom när jag oskyldigt frâgade kvinnan hos slaktarn om hon var i sällskap med karln som beställde kött framför mig. Jag fick en grimas till svar och ett hjärtligt NÄE, -HUR- kan du tro det!!!???

Dagens leende kom när jag sâg pâ väderleksrapporten att det ska regna i helgen.

Dagens ilska gâr till sonen som utnyttjar mammas lässvârigheter och försökte tuta i mig att fröken skrivit en lapp om födelsedagar när det egentligen stod att han inte gjort sin religionsläxa tre dagar i rad.

Dagens "KEF" blir entrecôte, kronärtskockor i ugn och ett glas Barkan - rött.

tisdag 27 oktober 2009

Världen är full av krossade drömmar, förtryckta drömmar, bortglömda drömmar.
Alla har vi väl drömmar?
Vem man ska gifta sig med, hur mânga barn man ska ha, hur bröllopsklänningen ska se ut, var man ska bo, vad man ska arbeta med.
Efter trettio brukar de flesta sätta sig ner och granska sitt liv.
Hur blev det dâ, är jag lycklig, arbetar jag med det jag vill, lever jag med mannen i mitt liv...
De flesta, eller kanske en minoritet.
Hur mânga stretar sedan pâ i skiten. Med en man som inte ger kärlek, ett trâkigt arbete i en trâkig stad eller ett land som inte känns rätt.
Livet kan inte alltid vara roligt...
Alla andra har det ocksâ skit, de bara lâstsas var lyckliga...
Gräset ser alltid grönare ut pâ andra sidan...
Sâ stöter dessa människor pâ en annan människa, som valt att ändra, att släppa allt, att följa sin dröm. Att göra det omöjliga.
Den negativa försöker övertyga den positiva att ge upp. Entusiasmen stör vardagstrampet, gör det omöjliga möjligt.
Det är läskigt att se människor byta liv till det bättre. det sätter press pâ nât vis. Man k a n faktiskt ändra pâ saker och ting. Det kräver energi och styrka, men det gâr.
Stâ pâ dig min vän, bara du vet var din lycka finns!!

söndag 25 oktober 2009

En sjö där man kan hyra trampbâtar.Tvâ förtryckta kusiner till höger som ber. 20 % av Israels befolkning är muslimsk och utövar sin religion som de behagar. Som Israeler avrâds vi starkt att ens besöka muslimska länder eftersom risken för överfall eller kidnappning anses vara för stor.Exotiska trädkronor...Snart är det November och Israelen reagerar som svensken fast tvärt om. Man gâr inte efter väder utan efter mânaden. Nu är det höst. Vinterstövlarna har introducerats av de modigaste trots att det är 30 grader ute. Jeansen har âkt pâ i veckorna, detta främts för att AC'n gâr för fullt pâ kontoret och att det faktiskt är runt 28 när solen gâtt ner.
Precis som svenskarna som gâr i sommarkläder i juni trots att det är svinkallt? eller som badar i juli fastän det inte är mer än 17 i vattnet. Just bara för att det är Juli och att det faktiskt ÄR sommar!


Här är det höst, sedan flera veckor tillbaka, solen verkar inte ha fattat, den skiner envist och mitt pâ dagen är det precis under gränsen pâ hett. Vi har fortfarande vad man i Sverge kallar "tropiska nätter", dvs dâ temperaturen under ett helt dygn aldrig sjunker lägre än 20...

Igâr var vi i Yarkon parken i Tel Aviv. Grillmästarnas paradis. Hela familjer installerar sig tidigt pâ förmiddagen med musik, barbeque, bäbissängar för de minsta,
kalla öl och narguila för de vuxna.

Sedan sitter man under palmerna och äter, sover, äter, leker och äter lite till fram till sena kvällen.