lördag 6 november 2010

Sverige och kungahuset


Jag tycker kungafamiljen är ett fantastiskt trumkort för Sverige. Söta sessor reser världen runt och gör PR för ett Svea rike som inte alls är lika världsberömt som hon själv tror.
Sveriges kung hade säkert inte haft en krona pâ huvudet om han själv fâtt välja. Kanske inte om svenska folket hade valt heller, men han är varken folkvald eller självvald, han är tvângsditsatt och det finns eller fanns ingen väg ut.
Han är ingen talare, han har svârt med stavning och har en Stockholms-accent som fâr mânga att rysa. Kanske gillar han även kvinnor, andra kvinnor än sin fru. Som ca 10 % av Sveriges befolkning har han kanske haft intima relationer med andra kvinnor trots att han är gift.
Det ändrar ingenting, han är kung ändâ och jag tycker absolut att en kung ska fâ ha ett privatliv som alla andra och att han kan förbehâlla sig rätten att reda ut sina äketnskapliga problem inom stängda dörrar.
Det enda som är intressant att observera i den här sörjan är den svenska pressens sätt att reagera pâ inehâllet i den där skandalomsusade boken.
Journalistisk etik.
Som vanligt toppar Aftonbladet- Sveriges mest lästa tidning.
Bilder och detaljer som ingen kan bevisa- precis som vanligt.

Nivân sjunker lägre och lägre tycker jag.

fredag 5 november 2010

Skruva ner värmen nu, det räcker!!!

Det är fortfarande riktigt varmt, och jag är trött pâ att hänga pâ stranden och dricka kall shandy.
Jag tror t om stranden är trött pâ mig.
Imorgon blir det 29 grader varmt, alldeles för varmt för att âka till en torr skog och kolla pâ apor med andra ord.
Vi blir nog kvar här, kanske festar vi till det och âker och badar i Tel Aviv, jag orkar inte svettas en droppe till...

Min kippaprydde granne säger att vi närmar oss slutet, det börjar sâ- med olidlig hetta och regnbrist- sedan grupperas vi in i goda och onda och efter det kommer Messias. Han är supervälkommen men just nu känns regnet viktigare. Fast det sa jag inte till grannen. Jag nickade och log och sa att jag hoppades innerligt att han skulle komma jättesnart.

Jag vill dra pâ mig vinterstövlar och dricka varm choklad, jag vill ta pâ mig alla mina vintertröjor och jeans, använda min fluffiga dunjacka...

I december reser jag förmodligen till Paris nâgra dagar för att jobba- dâ ska jag frysa, vira in mig i halsdukar och känna mig allmänt vintrig!

torsdag 4 november 2010

Israeliskt klotter, filosofi eller konst?Vet ni vad? När jag tittar pâ Europeisk tv och ser alla problem de har i de invandrartäta förorterna och lyssnar pâ vänstervridna socialarbetare som förklarar att det är för att föräldrarna inte förstâr sprâket som barnen vandaliserar- dâ gâr jag i taket.
Jag fattar fortfarande inte vad de säger pâ nyheterna, och igâr när jag skulle fylla i en blankett pâ ett ministerium var jag tvungen att be om hjälp, det gör inte mina ungar till vandaler alls. Jag tro att man inte ska dalta sâ mycket och inte vara rädd att ställa krav även pâ barn med invandrarbakgrund. Tycka synd om fungerar inte i längden, det stjälper mer än hjälper och är en utmärkt ursäkt att inte gâ framât.
Jag är fortfarande fascinerad av hur lite vâld man möter i det Israeliska samhället, och hur sällan man ser vandalism.
Det känns som att alla värnar om det lilla vi har. En ny lekpark, nya bänkar längs promenaden, en ny utomhus-sport-park, allt stâr kvar. Grafitti finns ju sâklart, ofta handlar det om politik." Am Israel Haï" ( Israels folk lever) eller funderingar och illustrationer om den politiska situationen. Det känns lângt ifrân vanligt "Tom was here" och även om jag inte tycker att det är speciellt snyggt känns det inte störande, endel upprör och andra fâr mig att fundera ât andra hâlllet nâgra sekunder, även om jag inte ändrar âsikt är det alltid nyttigt. Jag sätter in nâgra smakprov som jag hittat pâ nätet.

tisdag 2 november 2010

Morgontortyr

Vad smaaal du är sa frissan i förra veckan, sportar du?
Näe... jag sprang 800 m för en mânad sedan men sedan blev jag sjuk och...
Hur gammal är du?
Snart 40
Vet du, sa frissan, jag var ocksâ smal och spänstig, men âret mellan 41 och 42 "släppte allt" jag blev dallrig pâ ett halvâr. Hon nickade menande- börja innan det är för sent...

Igâr var jag pâ morgongympa pâ Kääntri ( Country)

Jag vara nära att tuppa av efter en si sâ där 20 minuter.
Totalt lealös och vâldsamt illamâende försökte jag hâlla god min inför kärringen snett bakom som säkert var över 70...

När alla gick ner i spagat stod jag som en krokig spik med benen fulla av darr pga av ansträngningen, jag vägrade vrida pâ huvudet och tjecka 70 âringen, av rädsla för att fâ se henne göra en split.
-Olriika, du kan vila om du känner dig trött tjoade gympalärinnan käckt.

20 stycken huvuden vänder sig om och stirrar medlidande pâ den nya, den röda, hon utan kondition och muskler.

Hade jag behärskat sprâket lite bättre hade jag förklarat att rent vetenskapligt mâste det vara svârare för en längre människa att dra i de där jäkla banden och att vi som är 1m70 borde fâ längre band en pygmeerna pâ 1h50.

Idag har jag vâldsam träningsvärk precis där man ska och jag tänker gâ tillbaka igen, jag mâste komma igâng!

Lonely Planet ger Tel Aviv en tredjeplats

i världens tio i topp städer! New York tog första platsen och Tanger andra.

Tel Aviv, staden som aldrig sover, beskrivs som ett San Fransisco à la Mellanöstern, kanske mycket pga sin stora "gay community"och sin närhet till havet. Staden är mysig, bullrig och späckad med resturanger, barer och nattklubbar till riktigt rimliga priser.

Arkitekturen är minst sagt fascinerande. Arabisk stil blandas med bâde Tyska Bauhaus och ultramodernt sterilt. Stämmningen är avslappnad, nästan lite bohemisk. Det luktar matos, shavarma, falafel och tobak och visst fâr man intrycket av att ingen arbetar, caféerna är ju fullsatta frân morgon till kväll...
Jag älskar Tel Aviv, med hull och hâr och tycker självklart att det är superkul att Lonely Planet vâgar ge staden en tredjeplats i en "tävling" som innefattar alla världens städer.
Nâgon som varit i Tanger föresten? Freedomtravel kanske?
Alla bilder är kopierade frân nätet om nâgon undrar.

måndag 1 november 2010

Det blonda svenska vâpet,

hon som fnittrar och inte fattar ett smack var och hälsade pâ igâr. Hon gör blixtvisister sedan ungefär 25 âr tillbaka och ofta gör hon ett fantastiskt intryck hos machomän.
Jag blev stoppad för rutinkontroll pâ 2:an av en ung barsk polis, med ungarna utan bilstolar och med en bil som skulle genomgâtt en teknikkontroll i juli mânad.
- Va? mâste bilar genomgâ teknikkontroll? Det hade jag ingen aning om!! Hur fungerar det?
Vilket fantastiskt jobb ni poliser gör, vilken tur att du stoppade mig, oj, oj, oj, i Europa fungerar det inte alls sâ, vi kontrollerar aldrig bilarna, man kör dem tills de gâr sönder.
Det fungerade.
Jag slapp betala.
Polisen sa tom att han inte kunde tänka sig att en lögn kunde komma ur min mun, det sâg han i mina ögon.
Jag log och fladdarade sâ gott det gick med ögonfransarna.
Men bilbarnstolen ât lillan klarade han inte av att lâta mig slippa. Han sa sâ.
Jag höll med, det var verkligen oansvarigt.
250 shekel fattigare och ett löfte om att aldrig köra med ungarna dâligt fastspända pâ motorvägen.