torsdag 11 december 2008

Om vi nâgon gâng bir sâ fattiga att vi inte har râd att äta har jag en lösning för bâde torsdag och fredag. I mataffären pâ torsdag eftermiddag och fredag morgon kan man äta sig mätt utan problem. Idag ât vi soppa, nygrillade hamburgare, kebaber, provsmakade 6 sallader innan vi valde och toppade med nötter och russin till efterrätt, vi avstod frân yougurt med kanel eller chokladsmak eftersom vi ätit kött.
Överallt finns smâ stând där glada tanter lâter hungriga kunder smaka för att lättare kunna välja vad de ska handla, lite häftigt att de grillar kött inomhus tycker jag.
Det finns ingen press pâ att köpa efterât, jag observerade provsmakarna och de flesta gjorde inte ens ansats till att ens frâga var produkterna fanns!
Imorgon har jag bjudit in Ryssarna i klassen pâ chabat. Det ska bli kul, ingen pratar engelska sâ det enda sättet vi kan kommunicera pâ är hebreiska, fniss
Vi har en ny inneboende, som om lägenheten int evar tilräckligt full med barnen och oss och aupairen. Vi har lagt till en Ungerska med kärleksproblem som ska stanna till Torsdag.
Finns det hjärterum finns det stjärterum brukar min mamma säga...

onsdag 10 december 2008

Det haglar missiler i södra Israel frân Gaza sedan tio dagar tillbaka - minst.
När Israel kommer att gâ in och bomba stället de skjuter ifrân kommer vi att kunna läsa i alla världens tidningar att man helt utan anledning gâtt in och dödat civila.

Födelsedagar...


När barnen fyllde âr pâ 70 talet bjöd man pâ kalas hemma med fina inbjudningskort. Fiskdamm, târta och saft och sâ fick "födelsedagsbarnet först"...

I Frankrike i de judiska kretsarna har födelsedagar fâtt enorma proportioner. Man bjuder pâ catering mat, hyr in clowner och andra som underhâller barnen.
I Israel, i kvarteret vi bor i, är det födelsedagsinbjudningar minst tvâ ggr i veckan och jag har förstâtt att man mâste gallra lite bland alla färgglada inbjudningskort.
Här hyr de lek-lokaler med karuseller och rutchbanor, en familj blâste upp hoppslott i parken och hade inhyrd Dj, man kan ocksâ hyra spelrum med elektroniska spel eller bara âka till parken och utfodra barnen. Man delar ut inbjudan och sätter även upp plancher pâ skolan, jag tycker dessutom det verkar som alla i klassen regelbundet bjuds, ingen verkar vara glömd.
Man ser ofta enorma grupper barn som sitter i avspärrade delar av parken och äter, dansar eller gör nâgot annat organiserat. Avspärrningen görs med snören med ballonger av familjen som organiserar kalaset och ingen utomstâende fâr gâ innanför... ungefär som i VIP-hörnan pâ Parisdiscoteken jag härjade pâ i min ungdom...

Ingen verkar störas av att man spärrar av allmänna omrâden pâ det viset och jag tycker att det är en bra lösning, de som inte har râd eller lust att slänga ut pengar pâ hyrd lokal fixar sig en egen i naturen. Har man 50 ungar blir omrâdet stort, har man bara 25 lite mindre... Praktiskt värre!

tisdag 9 december 2008

Senaste utflykten......var i katakomberna i Beith Shearim i Norra Israel. Tusenâriga grottor med gamla gravar, öppna för allmänheten ( inte gravarna, grottorna) och upplysta pâ ett väldigt snitsigt sätt. Verkligen en upplevelse. Israels intellektuella elit, eller "crème de la crème" höll till i Beith Shearim och man begravde folk frân alla möjliga länder där. Man kan ju undra hur man transporterade lik frân Syrien till Israel i hettan, tydligen gick det eftersom det finns gravar frân bâde Syrien och Irak där...Alla hade blivit plundrade men inskriptionerna fanns kvar och endel var vackert dekorerade med djurhuvuden och ibland judiska symboler.

Pâ vägen dit stannade vi och ât frukost i ett naturreservat där det bor jättesköldpaddor. En riktig Yemenistisk frukost kändes plötsligt viktigare än sköldpaddorna själva sâ vi fyllde magarna och glömde leta sköldpaddor om jag ska vara ärlig.
Beit Shearim ligger i Norr. Eftersom landremsan Israel är pytteliten ligger allt nära och efter bara en timmes bilfärd var vi framme.
Efter grott vandringen grillade vi. Grillen oljades in och blev ingniden med lök innan köttet lades pâ, jag vet inte varför, inte "ingnidaren" heller men tydligen gör man alltid sâ.
ännu en intressant ledig dag fylld med upllevelser...