fredag 20 augusti 2010

Mödrar och mödrar....

Jag har ett klassiskt förhâllande till min svärmor, ett klassiskt nordafrikanskt.
Under mina âr med maken har jag träffat mânga kvinnor och hört mânga skräckhistorier om svärmödrar via kusiner och väninnor. Jag tror faktiskt att jag vet ett tiotal skilsmässor där svärmor stâr som orsak nummer ett.
De flesta svärmödrar ser sonhustrun som ett hot, det är bara att konstatera.
Fram tills att sonen gifter sig tror sig mamman vara ett slags skönhetsideal, ofta rasar världen samman när hon upptäcker att valet av kvinna inte liknar henne själv, vare sig utseende eller beteende mässigt.
Kvinnan i en nordafrikansk familj styr familjen med hjärnhand.
Jag är definitivt en av dem eftersom jag bestämmer i princip allt här hemma. Ibland, pâ nordafrikanskt vis, blir maken förbannad.
Dâ skriker vi ordentligt och sedan blir det iallafall som jag vill.
En lätt analys av situationen och man förstâr att en ny kvinna i familjen stökar till ordentligt i rangordningen.
Den nya vill ju inte vara i samma trupp som svärmor, svärfar, svâgrar och svägerskor. Hon vill ju râ om sin lilla flock utan att behöva redogöra för beslut eller kanske t om frâga om râd, medan svärmor absolut inte vill släppa en av de sina.
Den judiska lagen är obeveklig pâ denna punkt. Barnen lämnar föräldrarna och skapar en egen familj, som de ska sätta i första hand.
"Du skall hedra din fader och din moder" och sköta din familj, helst lite vid sidan om.
Detta kan naturligtvis kringâs. Vi har redan tagit upp den Sicilanska mammans hund-trick, vi har redan upplevt kylskâp som mysteriskt slutar fungera pâ nyârsafton klockan nio och diverse âkommor som kräver uppmärksamhet till hundra procent.
Efter femton ârs liv tillsammans kan jag nu precis alla trick och drag. Jag gâr inte pâ nâgonting längre. Avstând är det enda som fungerar, spirituellt och psykiskt.
Fällor läggs regelbundet ut, men jag skuttar vigt över, eller vejar, för jag vill inte vara med i nâgra sjuka lekar längre.
Kalla det skandinavisk känslokyla- det bjussar jag pâ.

onsdag 18 augusti 2010

Bada Topless...

... gjorde väl mammor som tonâringar pâ âttiotalet eller?
Jag tror inte att jag använde överdel förrän jag var över 25. Det kändes överflödigt och sâ fick man sâ fula märken.
Idag badar ingen topless längre, vare sig i Israel eller Frankrike. Rent estetiskt är det ju mycket snyggare med en baddräkt eller tjusig överdel vare sig det handlar om pigga tonârstuttar eller trötta mammabröst.
Bara tanken att skutta omkring pâ stranden, spela bollspel eller jaga ungar med bara bröst fâr mig idag att skratta- det känns ju helt absurdt
Det är ute att bada toppless helt enkelt ( förutom kanske pâ vissa badhus i Sverige dâ)
Idag när jag var och badade med barnen lyckades jag tappa överdelen. Knutarna slets upp och sköljdes med av en vâg.
Sonen höll pâ att svimma och jag kravlade förtvivlat fram sâ fort det gick i det alldeles för grunda vattnet.
Jag fick tag pâ överdelen och lyckades kränga pâ mig den nâgorlunda snabbt. Hela situationen var superpinsam och jag är säker pâ att det satt ett gäng män och kvinnor som skrattade gott ât min akrobatik.
Kanske blir det snart inne med monokini igen, om si sâdär 30 âr.
Dâ kanske vi sitter där igen och luftar oss och känner oss naturliga och inne. Ve och fasa...

söndag 15 augusti 2010

Israel slâr turistrekord!

över 3 miljoner turister har besökt Israel det senaste âret! Inte illa pinkat av en trähäst- vad tycker ni? Vi har det högsta antalet museum per capita i världen och den godaste Humoussen ( jag skriver det utan rädsla, enligt min statcounter har jag inga Libanesiska läsare ).
Det mest besökta stället ( med inträde) är Massadaklippan och turisterna kommer främst ifrân Usa, Stor Britanien, Frankrike, Ryssland och Tyskland.
I Sverige kan man fortfarande inte ta sig hit med vare sig Vingresor eller Fritidisresor.
Det finns ingen efterfrâgan tydligen.
Bitterheten svider i magen pâ de flesta svenskar här nere
Med tanke pâ att länder som Egypten och Turkiet är överbokade tycker jag att man med all rätt kan ifrâgasätta svenskens intelligens.
I förra veckan sköt man vi den Egyptiska gränsen ner rekordmânga flyktingar frân Afrika när de barfota med barn och âldringar försökte smyga över gränsen.
I förra veckan använde sig den Turkiska armén av kemiska vapen mot PKK, en turkisk frihetsorganisation eller terrorsiatoragnisation beroende pâ vad man tycker, der Spiegel har bildbevis.
Det enda försvaret till att folk fortfarande glatt bokar resor till bade Hurghada och Antalya är förmodligen att inget av detta finns att läsa i Svensk press.

Israel räknar med att dubbla antalet turister de kommande âren.
Vad gäller procenten av Irländska turister kan jag informera bade mina läsare och Israels turistinformationom att den kommer skjuta i höjden i oktober!