lördag 29 november 2008

Utflykt i Carmel bergen...
Vi valde väg 70 mot Genesarets sjö och tog av mot Haïfa pâ mitten. Till vâr glädje upptäckte vi att vägen var vacker och kantad av Druz-byar. Jag gillar hur de gamla Druzerna ser ut, sâ annorlunda.


Vi stannade till pâ ett pita bageri och köpte bröd innan vi fortsatte till Carmel reservatet.


Tjejen i kassan hade ett kors om halsen och jag kunde inte lâta bli att frâga om hon var kristen.
Hon svarade att "I den här byn finns bâde Kristna och Druzer... "


Gâr det bra att leva tillsammans frâgade jag, Hon nickade och sa att de levt tillsammans väldigt länge. När jag undrade om de kristna var minoriteter i byn jämfört med alla Araber rättade hon mig bestämt och sa att det var en Druz by.


"Druzer är Druzer, Araber Araber och Kristna Kristna.


Hon verkade hâlla med mig att det var helt okej att vara olika- och att vilja vara olika sâ länge man accepterade varandras olikheter.


Carmel reservatet är vackert och djur-rikt.
Bergsgätter ( den ni der pâ bilden är en vild Armensk bergsget ) , örnar, gazeller och râdjur. Har man tur kan man ocksâ se Salamandrar.
En av fördelarna med ett litet land som Israel är ju att allt ligger nära.
Carmel ligger bara en timme frân vâr lägenhet.
Kontrasterna tornar upp sig runt husknuten. Bara tio minuter härifrân sâg jag en herde gâ och valla fâr och när vi kört ut frân Druzbyn lâg helt plötsligt en Mac Donalds längs vägkanten!

torsdag 27 november 2008


Jag tycker om olikheter. Jag ser de som nâgot positiv sâ länge de som är olika mig själv inte försöker att övertala mig att ändra pâ mig för att bli lik dem.

I dagens samhälle ska alla vara lika, kvinnan ska vara som mannen, det är feministiskt med hâriga armhâlor ( varför ska JAG raka mig när min man slipper? ) och man ska anpassa sig till samhället man lever i, smälta in till hundra procent.
Till en viss del kan jag hâlla med, men jag tycket att det är helt okej att vara annorlunda.

Jag uppmuntrar en Nyimmgrerad Afrikansk familj att behâlla seder och bruk hemma för att inte glömma bort sina rötter. Tycker inte att det är chockerande om de skiter i att fira Valborg.

Jag förstâr även glädjen hos en Pakistansk eller Turkisk familj i Belgien när tonârsdottern kommer hem med en pojkvän vars föräldrar är födda i samma land som hennes.

Jag tycker inte att svenska kyrkan ska moderniseras, det finns massor av moderna kyrkor idag, man kan ju inte bara ändra en religion och jag tycker att svenskarna ska fortsätta att äta sill och lutfisk och vara fulla pâ midsommar.
Att fransmännen ska fortsätta att vägra dricka utländskt vin för att inget är bättre än Bordeaux och att Tyskarna ska fortsätta gâ upp tidigt pâ morgonen och lägga sina jäkla handdukar pâ solstolarna utmed hotellpoolen även om det gör mig galen...

Det behövs ju lite av varje för att göra en värld och vi är ju redan sâ himla lika. Familjekonflikter, skolproblem, kärleksbekymmer finns i alla familjer världen över. Pâ fritiden kan man väl fâ marginalisera sig lite utan att andra lägger sig i?

Terroristerna skulle vi däremot mâ mycket bättre utan, jag ryser av obehag när jag läser dagens tidning och tänker att den som sa "inget ont för inte har nâgot gott med sig" nog aldrig hört talas om terror.
Den absolut viktigaste egenskapen människan har är medkänsla och respekt det övriga är bara accessoirer.

tisdag 25 november 2008

Vem är du vem är jag- levande sharaader...

Ibland träffar man folk via nätet, ilana davita är en Fransk tjej som skriver pâ engelska men som även talar svenska, hon har utmanat mig och jag accepterar - väldigt ovanligt, jag brukar aldrig vara med pâ utmaningar.Here are the rules:


1. Linka din taggare och klistra in reglerna i din blog.


2. Dela med dig av 7 personliga fakta, nâgra konstiga, nâgra slumpvis utvalda.


3. Tagga 7 bloggare (om möjligt) meddela dem och lämna en lista pâ de du taggat nedanför ditt inlägg.

Vässa pennorna, här kommer 7 superintressanta personliga fakta...


1. Jag äter kosher; inga skaldjur, inget griskkött och bara kosherslaktat. Jag mâr bra av det.2. Jag tror pâ det onda ögat, spärrar upp handens fem fingrar som skydd när jag är rädd att nâgon avundas mig.3. Jag kan äta en stor pâse bullar själv - utan nâgra som helst problem.4. Jag antecknar och drömmer pâ Franska.5. Jag har samma bästis som pâ gymnasiet.6. Jag grät när jag hörde nyheten att Ariel Sharon lâg i koma.7. Jag gillar att dammsuga.

Jag skickar 7 taggar till Svenska utlandsbloggare och en till en svensk utlänning...

http://karropakreta.blogspot.com/- grekland
http://nyaaventyr.blogspot.com/ - Egypten
http://kalasblogg.blogspot.com/ - Israel
http://swedechickwithusmilitary.blogspot.com/ - Usa
http://sasuppsala.blogspot.com/- Sverige
http://min-farmor-lillie.blogspot.com/- Frankrike
http://brazilianlinda.blogspot.com/ - Brasilien

Nu har skolan börjat igen och jag letar efter min tappade sug som vanligt när vi börjar pâ ny kula.

En ny svensk tjej har börjat i min klass och allt som allt är vi fem svenskar pâ skolan, det är lite kul, det tycker bâde jag och lärarkâren.

Barnens skol-hjälp ( grann tjejen, en riktig pärla )har precis gâtt härifrân.

Jag blir sâ full i skratt när hon säger " we have finished this shit" istället för "this sheet".

Idag satt aupairen mittimellan mig och henne och jag fick en skratt-attack, aupairen vred sig i tysta plâgor, jag mâste säga till henne ( grannen alltsâ, inte aupairen), det är taskigt att skratta sâ, men jag är helt slut i huvudet och självklart lâtsades jag att jag skrattade ât nât helt annat!

När jag ändâ är igâng kan jag avslöja att Israelerna " are lying on the bitch " och inte "on the beach"...det första lâter ju onekligen mer spännande än det andra alternativet... fniss.

Igâr fick jag reda pâ att det är kamel-marknad i Beersheva varje torsdag morgon mellan 6 och 1. Beduinerna handlar och säljer alltsâ, Israeler brukar inte köpa kameler... det mâste jag ju bara gâ pâ!
Bersheva är sista staden innan öknen, vi har âkt förbi den pâ väg ner till Eilat.

måndag 24 november 2008

Jerusalem i gâr...Wow, kolla !! det gâr en rabbi pâ kladdkakan!!Jaffa gate, ingângen till "gamla stan".