lördag 20 december 2008

Resan ner till Eilat var spännande.
Vi stannade till i Beer Sheva pâ Beduinmarknaden, men till min besvikelse fanns inga kameler. Kanske moderniserar sig även beduinerna och säljer pâ Ebay...

Pâ marknaden ât vi lite nybakat bröd... Beduin-tanten knâdade degen, hade pâ en röra av tomat och kryddor pâ brödet och gräddade det i en liten ugn medans jag väntade- väldigt exotiskt och väldig gott.

En av vâra vänner har släkt som bor i Ber Sheva och vi stannnade till pâ en kopp kaffe. Smâ tanter i huklen som talar en blandning av hebresika och arabiska - otroligt gästvänliga och ivriga att berätta om deras aliyah ( immigration till Israel).
De kom precis efter kriget, 1948 och jag lyssnade passionerat till deras berättelser.
De levde i tält i öknen i tvâ âr, ât 250 g kött per familj i mânaden och var ibland utan bâde elektricitet och vatten.
Idag har de alla stora hus och ingen av de som kom 1948 gav upp och reste tillbaka...
Beer Sheva är sista anhalten innan öknen. Man kan faktiskt läsa om staden i Gamla testamentet!

Vägen ner till Eilat tar ca 2 timmar och man passerar kameler, gazeller och nâgra slags bergsgätter som klättrar pâ lodräta klippblock.
Utmed vägen gâr det fârflockar som vaktas av beduiner och i beduinlägren sâg vi âsnor, kossor, hästar och kameler.
Här nere râder lugn. Ibland dimper det ner julhälsningar i form av Email och det känns som jag bor pâ en annan planet än avsändarna. Här finns ju inget julpynt alls.
Ungarna badar och vi ligger och slappar i skuggan...

onsdag 17 december 2008

Internet är värre än en skvallertant...

Man kan hitta alla möjliga saker. Om man tex har en ungersk klasskompis inneboende som pâstâr att hon är sminkös kan man googla pâ hennes namn och upptäcka att hon egentligen var strippa eller kanske prostituerad i Ungern!
Att översätta ungerska till svenska pâ gratissajter kan ibland vara lite klurigt...
Jepp vi har haft det spännande värre här hemma. Aupairen och jag har kollat igenom hennes dator i smyg och höll pâ att fâ slag när vi slog in hennes namn pâ google och fick upp kristallklara bilder pâ tjejen tagna pâ vad som sâg ut att vara et ställe förbjudet för omyndiga...
Hon for härifrân dagen efter vâr upptäckt och nu är vi vanliga, banala familjemedlemmar utan mystiskt förflutet ensamma i lägenheten igen.
Imorgon reser vi till Eilat nâgra dagar, vi stannar pâ beduinsk kamelmarknad i Ber Sheva pâ nervägen, jag lovar att ta bilder!