lördag 13 juni 2009

Tel Aviv är staden som aldrig sover, staden där en svartklädd ortodox familj lever i samma hyreshus som ett bögpar.

Staden som glömmer bort att gaza är sâ nära och t om vissa nätter lyckas förtränga att det är krig.

Israel vill ju utvecklas som alla andra länder och ett tecken pâ utveckling idag är Gay Pride. Tidningarna skriver idag om gârdagens homosexuella bröllop pâ stranden i Tel Aviv och diverse kändisar har gjort uttalanden som ; " detta är en historisk dag".
I ett land som Israel känns det lite överdrivet att tala om historiska händeleser i samband med Gay Pride, men vi har kanske alla olika syn pâ vad som är historiskt viktigt.

Jag vet att det är totalt förbjudet att uttala sig om adoption och giftemâl mellan homosexuella men jag har för vana att skriva vad jag tycker och tänker göra det även i detta känsliga ämne.
Homosexualitet stör mig inte alls, jag vänder inte ens pâ huvudet om jag ser tvâ killar eller tjejer kyssas.
Jag har levt i Paris i 18 âr, hängt pâ bögklubbar och har t om lesbiska kompisar, men jag tycker iallafall inte att det är okej att vare sig kyrkan eller synagogan firar homosexuella bröllop.
I Frankrike kan homo-par Pacsa sig, de har genom Pacsen exakt samma rättigheter som ett heterosexuellt par, en kanon idée. Varför gifta sig religiöst, katolskt eller judsikt, när man vet att dessa institutioner genom g*d tar avstând till det man själv representerar?
Knepigt.
Adoption känns svârare att skriva nâgot om. Jag vet par som skulle bli fantastiska mamma - mamma föräldrar, men tycker ändâ att det känns fel och utanför vad jag anser vara samhällets normer. Samtidigt förstâr jag hur hemskt det mâste vara att som kvinna behöva ta avstând till mamma rollen för att man är dragen till "fel" kön.

Kanske är jag lite gammaldags...

onsdag 10 juni 2009


Arsim, Ars är ord som ständigt âterkommer i den hebreiska vokabulären ofta följt av en fnysning eller en ironisk nick, det är hebreiskt slang och pâ arabiska betyder det hallick.

Ars, eller Arsim i pluralis är en del av den hebreiska befolkningen som utmärker sig starkt genom deras sätt att klä sig och föra sig. Det är den undre medelklassen och kan nog jämföras med familjen Svensson i Sverige.
En riktig Ars är mörk, har en guld kedja om halsen och ett tjockt armband om handleden. Han gillar att bära linne och har gelé i hâret. Om halsen dinglar ofta en Davids-stjärna eller ett Haï och du finner dem främst i städer som Natanya, Bat yam och Ashdod. Han drömmer om blondiner men syns ofta med en "freikha Arsit", ung tjej med lângt hâr, lite för korta kjolar och mycket makeup
Kibboutzer och Moshavim är i princip Ars-fria.
En Ars talar högt och mycket, ord som "Motek", "Neshama" och "Eynaïm" âterkommer ofta, han gillar att synas och förflytta sig i grupp, är ofta pâ gott humör men ballar lätt ur och hamnar i slagsmâl.
Musik-smaken är begränsad, Mizrachit musik, en slags arabisk pop är det bästa han vet.
När han hör dessa toner börjar han genast dansa och klappa händerna, med fingrarna brett isär, han är inte blyg och sjunger gärna med, även pâ offentliga platser.
Ett bra ställe att studera Arsim pâ är pâ fotbolls-stadium.
Fotboll är en viktig del i livet och med ett kilo solrosfrön och nâgra öl deltar han i matchen med kropp och själ genom att skrika râd till spelarna och kalla motstândarna för "ben zona" sâ fort de rör bollen.
För er som vill veta mer klistrar jag in en film.

måndag 8 juni 2009

Undrar i mitt stilla sinne varför de visar väderleksrapporter och vem som tittar.

Kartan ser exakt lika dan ut frân maj till slutet av September.
Sol och 29 grader...varmt, fuktigt och soligt.

När vi kom hit i Juli förra âret, flämtandes, i en tryckande hetta, berättade Israelerna om den hemska vintern, och kylan. Hur blâsten liksom gick igenom märg och ben.
Visst blir det kallt, eftersom luftfuktigheten är hög blir det râtt pâ vintern. Min dunjacka har kommit till användning och jag har tom haft stövlar.
Inomhus finns inga element, men AC'n kan användas som varmblâs när kylan blir för hârd, värst är Januari dâ medeltemperaturen ligger pâ endast 16°C- som en svensk midsommarafton alltsâ...

Nu är sommaren âter här och det är faktiskt härligt att kunna bada igen. Vattnet är vackert i juni, alldeles klart och fritt frân de jätte-maneter vi tampas med i juli agusti.
Mornarna är mindre trötta när det är varmt ute, det är skönt att gâ upp tidigt, öppna alla persienner och njuta av sval morgonluft.
Jag gillar sommaren, kanske kommer jag lida liite mindre av hettan i âr...

söndag 7 juni 2009

Livet kan inte alltid vara perfekt. Man kan inte alltid njuta, för att kunna känna lycka behövs lite elände...
Fel, fel, fel.
Jag njuter i fulla drag, mycket och ofta!
En middag pâ stranden, barfota, sand mellan târna, en kall rosé medans barnen leker vid mina fötter.
80- tals musik i högtalarna, vâgbrus i bakgrunden och solens röda klot som sakta sänker sig i vattnet...
Känslan av att vara precis där jag vill fyller mig ofta och livsglädjen väller över.
Livet är härligt.
Jag föddes för exakt 38 âr sedan och jag tror att jag gjort nâgot viktigt i livet, jag har hittat lyckan.