lördag 4 april 2009

När livet är som bäst.
Idag har vi varit i Beit Shemeshskogen. Det är verligen ett fantatiskt land vi lever i. Pyttelitet men sâ rikt pâ natur.

Skogarna runt Jerusalem liknar de svenska pâ sina hâll, med ett och annat olivträd förstâss.

Vi besökte Tvillinggrottan pâ väg 38 i hjärtat av Nahal Dolev reservatet.

Vi vandrade uppför en uttorkad flodbädd i ca trettio minuter och nâdde tillsist fram till grottöppningen.

Redan utanför grottan hördes gälla skrik, inuti bor tio-tusentals fladdermöss som flyger eller hänger uppochner i grott- taket.

Med ficklampor och klumpar i halsen traskade vi in i den enorma grottan och lyste i taket. Ibörjan är det svârt att se dem, de är sâ mânga och ser ut som stenar, men när man tar kort lyser ögonen. Vi var lika exhalterade som barnen, jag har aldrig sett nât liknande!

Efter grottvandringen grillade vi och lâg i solen. ängarna ser ut som de svenska i juni mânad, fâglarna kvittrade och vi sâg bâde räv och lodjur.

En riktigt lyckad dag med riktigt goda vänner.

torsdag 2 april 2009


Den Arab som hyr ut eller säljer mark till en jude kommer att straffas med döden stâr det i dagens tidning.

Sheikh Tayseer Rajab Tamimi, en högt uppsatt man i det Palestinska rättsväsendet var snäll nog att pâminna sina "bröder" att alla som säljer, hyr ut mark eller lägenheter till judar, eller hâller pâ med andra "skumma affärer" ( med judar) , kommer att dödas.

Det gäller även mäklare och eventuella mellanhänder.

Tydligen hade nâgon stackare av Arabiskt ursprung, som ägde mark vid Olivberget i Jerusalem gjort en bra affär med en Amerikan av Judiskt ursprung.

Pâ västbanken kan man hänga folk offentligt utan att tv lägger sig i.
Grâtande föräldralösa Palestinska barn är bara intressanta att visa om det är pga staten Israel som de grâter.
Har ni tänkt pâ att dessa människor kanske inte alltid säger vad de vill i tv och media, att det även är dödsstraff pâ att kritisera Hamas? Att en familj som fâtt sitt hus sönderskjutet kanske inte törs säga att det var pga ett tiotal krypskyttar pâ deras tak som Israelisk militär öppnat eld.

tisdag 31 mars 2009


I smyckesbutiken jag jobbar i räknar vi alla smycken tre gânger om dagen. Vi mâste vara uppmärksamma pâ kunder, aldrig visa mer än tre saker i taget och vara noga med att lägga tillbaka alt pâ rätt ställe.

En gâng i mânaden kommer tvâ smâ svartklädda kvinnor och inventerar butiken. De gâr metodiskt igenom lâda för lâda, scannar, räknar, kontrollräknar...

Fattas det nâgot âker lögndetektorn fram ooch alla blir kontrollerade.

Huuva vad läskigt. Alla fasar för det värsta.

Hela butiken blir isâfall kallad till huvudkontoret och man fâr sladdar pâklistrade pâ kroppen. Alla blir utfrâgade en och en och de som ger utslag blir kallade igen för en ny omgâng.

Vägrar man fâr man sparken.

Tydligen funkar detektorn bra.

Allvarligt, jag tror att jag skulle tuppa av av rädsla för att ge utslag!
Snart är det Pessach, den judiska pâsken. det är dâ vi städar frentiskt, inte en bröd smula fâr finnas i huset. Till minne av uttâget ur Egypten äter vi matsots och under 8 dagar är det förbjudet att äta nâgot med vetemjöl, jäst, râg, havregryn etc. Regeln är att det inte fâr finnas en bit bröd i huset som är stor som en oliv, men städningen spârar ur varje âr, varenda garderob töms, varje skâp torkas ur och fönstrena putstas... Den omtalade smulstädningen.


Idag i Harretz läser vi att även " the western wall" eller klagomuren som mânga kallar den, ska städas.

Ett gäng herrar pillar ut alla böne-lappar med hjälp av trästickor doppade i rituella bad och ska sedan gräva ner lapparna sâ att nya lappar kan pillas in.

En av alla dessa lappar är skriven av Barak Obama.

Det blev lite tjafs när han var här. Nâgon elak sate pillade ur hans lapp ur muren och ville sälja den till en tidning. Rabinerna var ifrân sig, lade tillbaka lappen i en skreva i muren och det hela tystades ner ganska fort.

Jag hoppas att inte G*d misstycker att jag publicerar hans lapp. den finns ju iallafall att läsa pâ nätet. Ni som inte gillar skvaller fâr väl blunda.


söndag 29 mars 2009

En av vâra grannar lade armen om mig i hissen i förra veckan.
Imorse tog han mig i handen, inte för att hälsa alltsâ!
ASG.
Hade jag varit en riktig Svenska, en sân som "de" ser pâ film hade jag haft sex i hissen med honom.
Nu är jag ju en ganska städad trebarnsmamma, sâ jag tog bara bort armen, lossade handen och gled förbi karln...
Mitt nya jobb, pâ hemlig plats och hemligt företag, iallafall nästan.
Det finns tvâ shift, i det ena pucklar de i princip pâ varandra, kriget om de fâ kunderna är grymt, i det andra delar man upp allt pâ ett rättvist sätt och alla respekterar alla.
Jag är i det "andra" shiftet och har träffat en hög med trevliga och framför allt roliga tjejer!
Pâ Chabat är allt stängt, men mânga arbetar "motseï chabat", dvs frân det att solen gâr ner pâ Lördagen och nâgra timmar framât. Idag jobbade mitt shift mellan halv âtta och elva pâ kvällen. Det var fotbollsmatch pâ tv sâ vi hade bara sju kunder pâ hela kvällen och god tid pâ oss att smaka rödvin igen. Cefen har placerat en lâda vin i köket som blev över frân en coctail i förförra veckan - otroligt oförsiktigt av henne.
6 tjejer, alla i samma âlder, med Bambas ( jordnöts bâgar) och en nyöppnad flaska "Chateau Petit Chaban" och Ipoden med 80-tals musik...

Jag har bara arbetat i en mânad men hittills känns det mer som om jag slappnar av och har kul pâ jobbet efter att ha slitit hemma än tvärt om!