onsdag 10 juni 2009


Arsim, Ars är ord som ständigt âterkommer i den hebreiska vokabulären ofta följt av en fnysning eller en ironisk nick, det är hebreiskt slang och pâ arabiska betyder det hallick.

Ars, eller Arsim i pluralis är en del av den hebreiska befolkningen som utmärker sig starkt genom deras sätt att klä sig och föra sig. Det är den undre medelklassen och kan nog jämföras med familjen Svensson i Sverige.
En riktig Ars är mörk, har en guld kedja om halsen och ett tjockt armband om handleden. Han gillar att bära linne och har gelé i hâret. Om halsen dinglar ofta en Davids-stjärna eller ett Haï och du finner dem främst i städer som Natanya, Bat yam och Ashdod. Han drömmer om blondiner men syns ofta med en "freikha Arsit", ung tjej med lângt hâr, lite för korta kjolar och mycket makeup
Kibboutzer och Moshavim är i princip Ars-fria.
En Ars talar högt och mycket, ord som "Motek", "Neshama" och "Eynaïm" âterkommer ofta, han gillar att synas och förflytta sig i grupp, är ofta pâ gott humör men ballar lätt ur och hamnar i slagsmâl.
Musik-smaken är begränsad, Mizrachit musik, en slags arabisk pop är det bästa han vet.
När han hör dessa toner börjar han genast dansa och klappa händerna, med fingrarna brett isär, han är inte blyg och sjunger gärna med, även pâ offentliga platser.
Ett bra ställe att studera Arsim pâ är pâ fotbolls-stadium.
Fotboll är en viktig del i livet och med ett kilo solrosfrön och nâgra öl deltar han i matchen med kropp och själ genom att skrika râd till spelarna och kalla motstândarna för "ben zona" sâ fort de rör bollen.
För er som vill veta mer klistrar jag in en film.

7 kommentarer:

Karin sa...

Hahaha! Bra beskrivning. Fast jag vet inte om man kan jämföra dem med medel-Svenssons direkt, arsims är ju inte direkt normen för israeler. Eller i alla fall inte om man bor i Rehovot och är gift med en kibbutznik - kanske är annorlunda om man bor i Netanya och lyssnar på mizrahi-musik! ;)

Svensk chekchouka sa...

asg, precis, det beror nog pâ... det kryllar av arsim i herzeliya nu, de har kanal 24 i marinan med tjusiga mizarï sângare varje kväll.
Jag gillar musiken och tycker det är kul att kolla pâ publiken!

annai sa...

ASG Så det är så här vi kan förvänta oss att O ser ut nästa gång vi ses?!

Svensk chekchouka sa...

*flabbar* ja-a, han har redan börjat förvandlingen, jag med fôr den delen. fniss. Jag köper numer bara tshirts med klatchiga tryck, skjortor med lite paljetter som han börjar knäppa strax ovanför naveln...
sätter in ett kort när han är mogen.

Katarina i Holon sa...

Haha, skrattar gott! Min svåger är ju ars! Inte så mycket nu kanske, för han har blivit religiös, men förr så! D alltså.

TinTin sa...

Ha ha ha, otroligt kul! Det fanns en hel del av dem i Eilat när jag bodde där! Rätt umbärliga!

Jaacobi Natanel sa...

:)
Känner igen många i den beskrivningen !

Det är alltid roligt och läsa din Blogg :)