tisdag 9 december 2008

Senaste utflykten...











...var i katakomberna i Beith Shearim i Norra Israel. Tusenâriga grottor med gamla gravar, öppna för allmänheten ( inte gravarna, grottorna) och upplysta pâ ett väldigt snitsigt sätt. Verkligen en upplevelse. Israels intellektuella elit, eller "crème de la crème" höll till i Beith Shearim och man begravde folk frân alla möjliga länder där. Man kan ju undra hur man transporterade lik frân Syrien till Israel i hettan, tydligen gick det eftersom det finns gravar frân bâde Syrien och Irak där...Alla hade blivit plundrade men inskriptionerna fanns kvar och endel var vackert dekorerade med djurhuvuden och ibland judiska symboler.

Pâ vägen dit stannade vi och ât frukost i ett naturreservat där det bor jättesköldpaddor. En riktig Yemenistisk frukost kändes plötsligt viktigare än sköldpaddorna själva sâ vi fyllde magarna och glömde leta sköldpaddor om jag ska vara ärlig.
Beit Shearim ligger i Norr. Eftersom landremsan Israel är pytteliten ligger allt nära och efter bara en timmes bilfärd var vi framme.
Efter grott vandringen grillade vi. Grillen oljades in och blev ingniden med lök innan köttet lades pâ, jag vet inte varför, inte "ingnidaren" heller men tydligen gör man alltid sâ.
ännu en intressant ledig dag fylld med upllevelser...

4 kommentarer:

Katarina i Holon sa...

Undrar om köttet inte fastnar om man inte gnider grillen med lök och olja?? Hur gör man i Sverige?

Håller med dig om att det var en härlig dag fylld av trevliga upplevelser.

Karin sa...

Absolut, man kan inte grilla utan lök och olja! Tänkte på det någon gång tidigare, i Sverige så marinerar man ju ofta köttet innan man grillar så då har man ju olja på köttet men här gör man ju sällan det och då skulle det ju fastna på gallret.

Ser ut som ett spännande utflyktsmål, det får jag skriva upp på listan!

Svensk chekchouka sa...

Ja Karin, gör det! Lök pâ kanske ger köttet god smak dessutom eller?

PEC sa...

Jag vet att här gnider man vitlök tex på pannan, brödet för att få smaken utan att egentligen tillsätta löken. Säkert samma anledning.