Dn i dag.
Davis-Cup-matchen mot Israel i Baltiska Hallen i Malmö den 6—8 mars spelas helt utan betalande publik. De enda som får tillträde till matchen är funktionärer, en del sponsorer och journalister. Beslutet togs av fritidsnämnden i Malmö på onsdagen med fem röster mot fyra.
Enligt fritidsnämndens ordförande Bengt Forsberg (S) har hotbilden mot matchen hela tiden ökat. Man anser nu inte att man kan garantera publikens och deltagarnas säkerhet i Baltiska Hallen. Främst är man rädd för att oönskade element skulle kunna komma över biljetter och ställa till elände inne i Baltiska Hallen.
- Det handlar om en högriskmatch, säger Bengt Forsberg. Beslutet att spela utan publik tog vi helt av säkerhetsskäl.
Bakom beslutet står socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Fritidsnämndens andre vice ordförande Carlos Gonzáles Ramos (V) ville helt stoppa matchen. Han anser att Israel begått folkmord i Gaza och att man inte kan blunda för det.
- Men eftersom det inte gick att stoppa den är det här det bästa beslutet, säger han.
Han befann sig själv i Chile 1975 när Sverige skulle möta Chile på hemmaplan i Davis cup. En match som också genomfördes utan publik.
- Det fick stort genomslag i Chile, säger han. Det medverkade till att folk orkade bekämpa diktaturen.
Oppositionen var dock helt emot att spela inför tomma läktare trots att man är medveten om den hotbild som finns.
- En svart dag för Malmö, sade fritidsnämndens förste vice ordförande Catharina Elgh-Linander (M).
Hon anser att matchen bör genomföras med publik, med de begränsningar som polisen kan komma att ge.
Att stoppa matchen helt var aldrig aktuellt. Det finns inga sanktioner eller bojkotter mot Israel i dag.
- Malmö stad har en överenskommelse med Tennisförbundet. Staden kan inte driva utrikespolitik.
Enligt fritidsdirektören Bo Sjöström kostar det kommunen 3,2 miljoner kronor att spela utan publik. Med publik hade man räknat med en intäkt på 1,2 miljoner, utan publik blir kostnaden två miljoner.
Stoppa matchen-kampanjen hotar med stora protester om inte matchen stoppas. Talesmannen Olof Holmgren hoppas på 10 000 deltagare lördagen den 7 mars.
- Vi kommer att genomföra demonstrationen enligt icke-våldsprincipen. Men ett stort ansvar ligger också på polisen. Om det här skall kunna genomföras på ett fredligt sätt måste den ta sitt ansvar, säger Olof Holmgren.
I kampanjen ingår många av palestinskt/arabiskt ursprung liksom många socialdemokrater och vänsterpartister. Den växte fram i samband med Israels attacker i Gaza.
9 kommentarer:
Det er om mulig enda mer skammelig å være norsk, skal jeg si deg. Folk aner jo INGENTING annet enn de fete overskriftene i riksavisene. Det er til å gråte av det hele.
Vansinne. Jag tror världen har blivit tokig!
http://parkensljus.blogspot.com/
En som tycker som vi.
Det är så pinsamt att man blir alldeles matt. Som vanligt. Är så tacksam, som vanligt, att jag inte bor där! vad fasen kan man göra! Attityden blir värre och värre, fegare och fegare! Usch!
Tack snälla tjejer, det är skönt att andra ocksâ reagerar!
Kunde de inte bara ha höjt biljettpriserna rejält, för hur sugen man än är på att demonstrera så är det nog inte så många som är redo att betala 500 spänn för det?! Nä, jag skakar mest uppgivet på huvudet och tänker att det är tur att det här med tennis inte är så stort i Darfur...
Alltid samma babbel i Sverige, bojkotta Israel, mellanösterns stora bov....ingen orkar bry sig om Sverige, alla vet att antisemitismen är hög i Sverige. Sverige och svenskarna är inte speciellt populära i Israel längre och jag tycker att vi kan bojkotta dem och införa exportstopp till Sverige. Sen kan de sluta tjata och mala på om bojkotter och köpstopp.
Karin; Idéen om biljettpriser var super tycke jag, varför har ingen tänkt pâ det!!??
Darfur... ASG
Katarina: jamen det är ju det jag säger, lât oss bojkotta Chokladkakorna pâ IKEA, jag tänker spotta pâ ballerina kakorna i närbutiken!!!
Sen när blev sport politik? Tragiskt. Din ide Karin var bra tycker jag.
Skicka en kommentar