söndag 17 juli 2011

Kort frân vâr Golan weekend!

Sâ packade vi bilen, med tält utan sovsäckar( det är riktigt hett), frysväskor fulla med mat för grillning och förväntansfulla ungar. Mot norr, mot Golan. Det vackra, omstridda Golan som en gâng var Syrien.

Första stoppet, om vi inte räkna spypausen pâ Mac Donalds, var Rosh Pinna. En by som pâminner lite om det franska Provence med sina gränder och stenhus. Byn ligger pâ en kulle i övre Galiléen och utsikten är fantastisk. Vi strosade, eller ja kanske hasade vi lite för det var förbannat hett, köpte magsjuke medecin till den ena och skor till den ungen so inte hittat sina egan och tagit lillbrosans fliflop som var ungefär fem storlekar för smâ...
Vi valde Hurshat Tal, igen. för att det ligger sâ bra till och för att barnen kan svalka sig lite. Runt hela campingen rinner smâ bäckar där ungarna kan vada.
Det är hett. Allvarligt mâste man vara halvt galen att campa här pâ sommaren, men vattnet i bäckarna är iskallt och kommer frân bergen, det svalkar lite.Sâ smäller vi upp tälten, grillen, stolarna och sâ äter vi, utflyktar och äter igen. Chekchouka till frukost. Med färskt bröd frân den lokala bagaren.
En flaska arrak, anis som pâminner om Pastis och som dricks till sallader är ocksâ oumbärlig.Utflyktsmâlen ligger nära. Fördelen med ett litet land är att man inte förlorar tid pâ lânga resor.
Nimrodfortet, byggt av korsfarare pâ 1200 talet. Jätte vackert och kul för ungarna. Mânga trappor och hemliga tunnlar och nâgra slags jättelika slöa gnagare som lâg utslagna i skuggan och i träden.


Efter Nimrod besökte vi Banias fallen. Sâ här mitt i sommaren är det lite snâlt pâ vatten men det är fortfarande lummigt och grönt. Vattnet är klart som kranvatten och egentligen fâr man inte bada. Vakterna lät dock ungarna svalka sig.


Lunchen intog i en av druzbyarna. Mängder av sallader och röror och stora karafer med färskpressad citronsaft spetsad med lite mynta. Druzerna vill inte bli tagna pâ kort vilket är lite synd. Den äldre generationen är sâ fint klädda tycker jag. Maten var supergod och servicen vänlig. Druzbyarna i norra Golan lever pâ flödet av Israeler som äter och handlar honung och olivolja pâ shabbaten.Dagen avslutades vid Syriska gränsen. Faktiskt precis stället som stromades av Syrier förnâgra veckor sedan. Vi mötte en ung kille precis vid stängslet. Väldigt vänlig. Han visade oss sitt hus och berättade att han jobbade i Tel Aviv. Han skakade hand med oss alla och önskade oss trevlig helg. Verkligheten i det här landet är sâ fruktansvärt lângt ifrân bilden som ges i media att jag ibland inte kan annat en skratta. Bakom stängslet finns ett minfält och sedan tar FN över.

Sista dagen pâ helgen raftade vi i Kfar Blum.
Helt suveränt. Vi valde den lugna slingan eftersom ungarna var med.
En superlyckad helg med ett supergäng!
8 kommentarer:

Thérèse sa...

Jätte fina kort! Låter som en toppen helg!

Karin sa...

Ni ser ut att ha hat det helt underbart. fast ni är ju fullständigt galna som ger er ut i värmen. Till och med min frilufsande man tycker att det är för varmt för utflykter nu och då är det illa!

scarpia sa...

Fantastisk uflykt. Gör mig lite nostalgisk - gjorde för många år sedan flera turer i det området. Har övernattat på Kfar Blum. Har ätit öring på restaurang i Rosh Pina. Har vandrat i Banias och bland druser. Osv. Så det här var nästan som att titta i mitt privata fotoalbum....

De "jättelika slöa gnagarna" var förmodligen Klippdassar (Hyraxar). En sympatisk liten rackare som nämns flera gånger i bibeln (både GT och NT). Får enligt Torah ej ätas....

Svensk chekchouka sa...

Thérèse: det var verkligen toppen!

Karin: Jag fy satan vad det var varmt! fast vi frös lite pâ nätterna faktiskt. Tog inte med sovsäckar sâ klart. Temperaturen kröp nog ner till 25 men eftersom man blir störd av hettan pâ dagtid kändes det lite kyligt.

scarpia: Nej vad häftigt! Vi har aldrig sovitpâ Kfar Blum, det kanske man skulle testa.Klippdassar? mâste kolla upp det, sâg inte ut att vara kosher nej ;)

scarpia sa...

Det var som sagt ett tag sedan jag var på Kfar Blum, men om de håller stilen så kommer ni att få rena och smakfullt inredda rum, stor simbassäng (50 meter, tror jag; "olympic size") väldigt god mat, trevligt folk, fina promenadmöjligheter (samt rafting, kajaker, fågelskådning m.m) vid Jordanfloden - och jag ser att de nu även har ett Spa. Sen har man ju en årlig kammarmusikfestival mitt i sommaren (nu i slutet av juli).
Kibbutzens läge är också perfekt för utflykter till allt som finns i området (ni hann med en del hel, men det finns ytterligare 10-15 riktigt intressanta och/eller roliga platser/aktiviteter/monument/historiska miljöer osv att utforska - sätt igång och googla!).

Jag låter som en turistbroschyr, jag vet. Sorry. Men jag har bara goda minnen och erfarenheter från "Blums kollektiv" (och dina bilder väckte minnen tiil liv) och, som sagt - om de håller stilen så bör det bli en mycket lyckad vistelse. De har i och för sig lätt industri och kossor och jordbruk, men turismen blir allt viktigare. De skryter (trad. reklam och marknadsföring) med att stället är "pastoralt". Sånt ligger väl i betraktarens öga, men jag minns en skön och lite lantlig atmosfär. Fina kossor, lite doft av koskit, samt rena och moderna faciiliteter.

Och just det - ät inte klippdassarna.....för guds skull..;)

Svensk chekchouka sa...

Scarpia; det blir definitivt en camping pâ Kfar Blum nästa gâng! Tack för tipset!!

Spitfire sa...

Toppen.
Bon Voyage (när det nu blir av), och ha det bra.

Glömde att ge beröm också för "Arrak-bilden". Fin bild, god smak!

Spitfire sa...

"Spitfire" is my new moniker. Bättre än Scarpia. Hälsningar från en "Bon Vivant".

C´est la fin des haricots....