måndag 29 september 2008

Shana Tova!


Det är en uppsluppen stämning i mataffärerna, de flesta hushâll har släppt loss pâ cholkad, kött och grönsaker. Pâ tv visar de olika familjers sätt att förbereda nyârsafton, allt handlar om mat. Jag har alltid trott att det bara var i Diasporan som alla judiska familjer betedde sig som inför ett krig, att rädslan att maten ska ta slut i mataffärerna eller att man av nâgon konstig anledning kommer bli instängd hemma i flera dagar med hela familjen ( mormor, morfar, fastrar och farbrödrer) utan att fâ gâ ut och därför mâste bunkra upp färdiglagad mat i kyl och frys, bara fanns utanför Israels gränser.
Jag ser att det är precis likandant här... Paniken att det ska se tomt ut pâ bordet, att maten inte räcker...
Imorgon vaknar vi och gâr till Synagogan för att lyssna pâ när de blâser i Chofar hornet. Det är en av de fâ gânger under âret som det är knäpptyst i synagogan.
Man blâser pa ett speciellt sätt, om ni vill höra kan ni klicka nedanför.

4 kommentarer:

annai sa...

Det later som mataffarerna har innan jul. Folk kor omkring tva eller tre overfulla kundvagnar var med meterlanga inkopslistor. Precis som om affarerna ALDRIG kommer att oppna igen efter julafton.
Gott Nytt Ar gumman! Hoppas alla dina onskningar uppfylls!
Kram

Sassa sa...

Shana Tova!
Ni är så lucky att få fira I ISAREL!!! åååhhh SHANA TOVA :)

Karin sa...

Män som blåser i shofar-hornet på flygplatsen vid sextiden på morgonen riskerar en långdragen och plågsam död från mammor vars bebisar väcks upp av dem.... /Anonym mamma ;-)

Marianne sa...

Ett universellt beteende, alltså. Det där med att bulla upp mat som om det vore sista chansen att äta en hel måltid. När man festar ska det var massor av mat, mer än någonsin kommer att gå åt. Sedan har det ingen betydelse om det är för att det är judiskt nyår, kristen jul eller muslimskt slut på fastan.

Skulle tro att även andra trosinriktningar gör på samma sätt, fast av någon annan anledning : )