lördag 4 juli 2009


Ett av de första orden pâ hebresika som jag lärde mig var " Harif" det uttalas med ett h lângt ner i halsen och ett rullande R, en ganska svâr kombination för en nybörjare, ungefär lika svârt som "Mercredi" pâ franska.

"Harif" betyder kryddstark och används flitigt eftersom en stor del av maten är just Harif.

I Europa har vi vâra egna normer pâ vad som är starkt. Sverige är extra mesigt, särskilt när man beställler mat till ungarna. Kryddor är livsfarliga i vissa kretsar och vad som Svenskarna kallar kryddstark kallar vi i vâr familj för smakfullt parfumerat.

I Israel när nâgon säger att det är " Harif" bör man dock vara enormt uppmärksam eller rent av fly fältet. "Harif à la Israelienne" är för mig lika med oätligt.

Häromdagen pâ chouken t ex dâ jag var hos Tripoltanaren ( säger man sâ om nâgon som är frân Tripoli?) och skulle handla sallader för chabat fastnade jag för en som sâg extra god ut. Den fanns i tvâ versioner och jag bestämde mig för en av dem dâ ägaren kom farande som en skottspole frân andra änden av affären och halvskrek ( de frân tripoli talar extra högt);
- det finns tvâ metboucha sallader, den du tittar pâ är den tripolitanska!! När jag fortfarande log förklarade han tâlmodigt att det var den andra jag ville ha. den tripolitanska var jätte harif.
Det är mycket möjligt att karln räddade livet pâ bâde mig och maken.
Ibland pâ resturanger fâr man in lite sallader innan maten, de mest oskyldiga grönsakerna kan vara näst intill dödliga för oskuldsfula gommar som vâra, jag brukar be maken provsmaka innan jag äter, man lär sig av mina misstag...
De flesta av oss har ju ätit kebab och nickat glatt när han som fyller dem frâgar om man vill ha harif i - yes, yes, i like spicy food...
de mâste garva ât alla dumma turister i falafelstânden...

4 kommentarer:

Katarina sa...

Åhh, vad sugen jag blev på att uppsöka en restaurang för att få prova något av det du skriver om. Men det är kanske inte så lätt här på Filippinerna, men jag ska försöka!

Din heta röda bild på pepparn är väldigt läcker.

TinTin sa...

Fick min dos av "riktig" falafel hos israeliskan som driver Friendly Falafels under somrarna. Mums! Dock inte särskilt harif just igår!
Den första fras jag lärde mig var "Ef'char l'ekabel et cigariot, b'vakasha!
;)

Lisa Christensen sa...

Skulle vilja pröva israelisk mat, men den "ätbara" varianten. Jag gillar också kryddor, men det får inte bli oätligt starkt...

Karin sa...

Jag börjar misstänka att min man är från Tripoli... Jag gillar stark mat men någon måtta får det ju vara på det hela, jag vill fortfarande kunna känna andra smaker.