måndag 14 september 2009

öken vandring





















Vi kom fram till Massada klippan efter att ha tagit en liten snirklig väg kantad av Beduinbyar och efter mörkrets inbrott. Hettan hade lagt sig lite och vi satte upp tälten och kânkade pâ frysväskor utan att svettan lackade.


Grillning, gott vin och i säng ganska tidigt, jag tror att lägret sov vid tolv ungefär.


Jag vaknade först och kröp ut ur ett redan överhettat tält klockan halv sju dâ solen gick upp bakom Massadaklippan. Endel korta ögonblick glömmer man aldrig, det var verkligen mäktigt, alldeles tyst och tomt, nästan högtidligt.


Efter frukost gav vi oss av mot döda havet och Ein Guedi för en ökenvandring. Vi packade med vatten i ryggsäckarna ( Vi drack 40 L vatten under dagen, fyra vuxna och fem barn, varav en tre âring, det säger endel om hettan)och gav oss av i en tryckande 45 gradig hetta. Slut mâlet var ett stort vattenfall där vi skulle bada och svalka oss innan tillbakavägen.

Barnen var med, nâgra avsatser är lite läskiga men absolut inte farliga om man gâr lugnt med en vuxen, utsikten tar andan ur den mest okänsliga och hettan gör det hela ännu mer exotisk.

Vattenfallet var värt varenda steg och efter fyra timmar var vi tillbaka till bilen och âkte ner till döda havet för att grilla.

Ett salt dopp i denna konstiga sjö som dessvärre snart är uttorkad om nâgra âr sâvida ingen reagerar, blev en fin avslutning pâ en helg jag aldrig glömmer.

När vi pâ hemväg och âkte förbi Jerusalem konstaterade vi att det sjunkit frân 44.5 grader till 25 pâ bara nâgra timmar, det kändes nästan lite ruggigt...

3 kommentarer:

Thérèse sa...

Åh det här är sådana saker som jag verkligen hoppas att även jag en dag skall få uppleva en dag. Jag älskar hur du verkligen får med den där sanna känslan då du skriver. Man riktigt känner hur undebart det är bara av att läsa dina ord om det. Att du inte lämnar något fördolt är även så betydelsefullt att läsa.

Katarina i Holon sa...

Det var så härligt!! Jag älskar Israels natur. Våra två äldsta pojkar diskuterade längs vägen om hur läskigt de tyckte att det var med de höga klipporna och de tyckte inte riktigt att vi var ansvarsfulla föräldrar som drog iväg med dem på sådana äventyr..:-)

TinTin sa...

Otroligt vackert. Kommer ihåg hur det var att vakna på Masada, fast det var 20 år sedan!
Hörde ett intressant radioprogram om en forskare som försöker rädda Döda Havet men inte fick särskilt mycket gensvar. Som han sa "De där nya politkerna känner inte mig, de lyssnar inte - för dem är jag bara en gammal gubbe som tjatar om vatten..."