onsdag 9 mars 2011

Kvinnans dag


Igâr var det alltsâ Internationella kvinnodagen. Dagen dâ vi ska tänka pâ alla kvinnor som bränns upp pâ torget för att de vill skiljas. Dagen dâ vi tänker pâ de som blir slagna eller psykiskt misshandlade. Tror jag iallafall, jag har ärligt talat inte fördjupat mig speciellt i ämnet.
En lâng kö ringlade ut frân Blomsteraffären igâr. Stora tjusiga, romantiska blombuketter till kvinnor köpta av män. För kvinnor gillar att fâ blommor. Kvinnor gillar presenter över huvudtaget.
Om jag vore man hade jag kanske köpt porrtidningar, fjärtat i soffan och spelat poker fram till tre pâ nätterna. Jag hade haft hâr under armarna och pâ benen, onoppade ögonbryn och kanske hade jag inte brytt mig ett skvatt om min putande mage.

Nu är jag kvinna, ända ut i fingerspetsarna och jag blir stolt när nâgon säger att jag är feminin och kvinnlig.
Jag bryr mig inte om politiker är män eller kvinnor sâ länge de är bra.
Jag arbetar men ser ändâ min mamma och hustru-roll som den viktigaste i mitt liv.
För mig är var dag kvinnans dag, och mannens, och barnens...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra! Äntligen lite realism och logik. Man blir så trött på allt "tjafs" om att vi är precis lika...........

Unknown sa...

Vad skònt att vi àr olika, kvinnor som kvinnor, màn som màn, màn och kvinnor...Detta jàmstàlldhets tjafs ur svensk synpunkt gilalr jag inte alls, men jag ser mig inte heller som mamma eller hustru. Tycker att karln kan dra med dammsugaren ocksà...Kvinnlighet skiner bàst nàr du funnit din inre sàkerhet och trygghet. Dessa typiska kònsroller skapat av religioner gillar jag inte, tror vi alla vet vad vàra talanger àr. Vàrldens bàsta kockar àr ju alltd màn. ;=)

Anna sa...

Jag tycker om människor som är just människor, kvinna eller man spelar mindre roll. Feminism handlar om att vi alla ska ha samma chans, om vi sedan vill samma sak är en annan sak men vi ska kunna om vi vill. Och vi ska dela jämlikt! För mig och min man betyder det att vi gör lika mycket men det vi är bra på: jag städar och tvättar, han lagar mat, handlar och fixar bilen. Föräldraskapet delar vi lika. Jämnställdehetstjafs är det inte, för oss är det naturligt och det hoppas jag att det kommer att vara för våra barn i framtiden också. Sverige är inte världens mest jämnställda land men jag är glad över hur långt vi ändå kommit. Om det också var lika lön för lika arbete skulle det vara ännu bättre!
Det var lite olyckligt igår att internationella kvinnodagen sammanföll med fettisdagen "internationella kvinnofettis dagen" sade barnen...:-)!

Svensk chekchouka sa...

Anonym; eller hur?! Jag gillar att vara olika!!

Johanna; Att vara mamma och hustru betyder inte att glida omkring i mjukisbrallor och laga mat. Jag vit skitbra mammor som beställer pizza, har silikonbröst och hatar att dammsuga. Att vara mamma och hustru handlar om kärlek, om att ge och ta...

Anna: Det är väl den ultimata lösningen, at var och en gör vad de är bra pâ. I ett förhâllande är det bra om den ena gillar att mecka med bilen och den andra Älskar att stryka. Det handlar om att komplettera varandra tycker jag- pâ bästa möjliga sätt. Kvinnofettisdagen- ha ha underbart!