söndag 31 maj 2009

-Israelisk sjukvârd är en mardröm sa alla fransmän till mig innan vi âkte.

- Ta med er medecin, de har ingenting i sina apotek.

Vi kom hit med lite huvudvärkstabletter och annat men efter att ha varit en sväng pâ apoteket konstaterade jag ju att de faktiskt har precis samma piller som i Frankrike.

Mondialisering...

Lillan har varit krasslig pâ sistone. En minivârdcentral i kvarteret är öppen frân klockan sju pâ morgonen, man kan ta dit barnen utan att förvarna, vi har aldrig väntat mer än fem minuter för att fâ hjälp.

Halsodling, urinprov och ultraljud görs pâ plats, kostnaden? Vi har aldrig betalat.

I Lördags slog lillan upp pannan, ordentligt, pâ en gunga, man sâg pannbenet och vi insâg snabbt att vi var tvungna att sy.

Chabbat, allt är stängt och vi befann oss ute i bushen. Nâgra samtal senare hade vi adressen till en akutmottagning.

Vi kom dit, det var tomt, läkaren kom efter tre minuter.

Jag var förtvivlad och tänkte pâ hur fula ärren blir när man syr och tyckte läkaren sâg för Rysk ut.
Allt var över pâ mindre än fem minuter, utan grât.

Läkaren sydde inte, han limmade. Som i en Science fiction film. Han tryckte ihop skinnet och tog fram en tub. Tchick-tchack som man säger här. Nu fâr vi se hur det läker men det ser jättefint ut.

6 kommentarer:

annai sa...

Men lilla snuttan. Det låter ju bra att limma istället för stygn. Hoppas det blir bra. Huvudsaken att hon mår bra ialla fall.
Jag tror bara det är i Sverige man inte får se doktorn eller tillgång till medicin. Det ska ringas på telefontider, diagnos över telefon, "tyvärr vi har inga tider idag, ring igen imorgon". Man kan inte ens boka tid till nästa dag. U-land.

Katarina i Holon sa...

Sjukvården här är verkligen helt superbra!

Mrs Pmds sa...

Ja, du ser ju! Och här står vi svenskar och slår oss för bröstet och är så malliga över vår sjukvård. Det kan faktiskt fungera bra på andra ställen i världen också... Min dotter fick för övrigt också limma ihop huvudet efter att ha ramlat illa för något år sen.

Svensk chekchouka sa...

annai, preciiis.
katraina; preciiis
Tina, men svensk sjukvârd är bland de värsta i Europa. I övriga världen är det normalt att fâ hostmedecin när man hostar och tid för röntgen inom nâgra timmar...

anna of sweden sa...

Och när vi flyttade till Portugal var jag bekymrad för sjukvården. Men det blev precis tvärtom. Jättebra sjukvård - och betydligt kortare (i princip inga) väntetider.

Märkligt att limma såret. Fast himla smart.

Svensk chekchouka sa...

AoS man har ju förutfattade meningar om sjukvârden utomlans. Som Svensk har man ju fâtt inbankat att vâr sjukvârd är sâ fantastisk. Den kanske v a r det en gâng i tiden, nu skulle jag fôredra att fâ vârd typ var som helst förutom i Sverige.