torsdag 20 augusti 2009

Sverige.
Yttrandefrihetens land.
Ibland skäms jag, oftare och oftare faktiskt.
Israel undrar varför Sveriges regering inte yttrar sig, de vet inte att man tiger ihjäl problem i Sverige.

4 kommentarer:

Thérèse sa...

Instämmer helt och fullt...

Karin sa...

Eftersom vi inte tiger ihjäl problem på din blogg så kommer jag med min åsikt här! Kanske inte helt oväntat så har vi lite olika inställning... ;)

Jag tycker att artikeln i Aftonbladet var helt förkastlig, en smörja utan några bevis som journalisten dragit ihop med en väldigt tveksam agenda. Jag blev upprörd när jag läste den. Men, även fast Aftonbladet är en oseriös blaska (som dessvärre läses av många människor) så omfattas den av Tryckfrihetsförordningen.

Sveriges regering har ju faktiskt redan uttalat sig via Sveriges ambassadör i Israel (som ju representerar den svenska regeringen i utlandet). Redan det anser jag vara ett övertramp. Media måste få skriva vad de vill utan att staten lägger sig i det. Går de över gränsen tror jag (jag är ju ingen jurist så jag är inte hundra på det) att regeringen kan anmäla en tidning för tryckfrihetsbrott till Justitiekanslern, som sedan beslutar om åtal. Att regeringen skulle be om ursäkt för en tidnings dåliga smak, och ev brott, tycker jag känns absurt och absolut ingenting en demokrati ska acceptera. Be om ursäkt är chefredaktörens jobb och skulle artikeln kunna räknas som förtal (eller vad det nu skulle anses som) så är det rättssystemet som ska ta hand om det.

Tyvärr tror säkert en hel del människor i Sverige att allt som står i artikeln är sant, och en del i Israel tror säkert att alla svenskar delar denna uppfattning men det är ett pris som jag anser att man måste betala för att ha en fri press som enligt mig är en av grundpelarna för en demokrati.

Sådärja, det var dagens politiska tanke från mig, nu ska jag övergå till viktiga saker som att diska och byta lakan!

Svensk chekchouka sa...

Sveriges ambassadör i Israel har ju hand om Sveriges och Israels diplomatiska förbindelser. Israel delar inte din mening och jag ser det som ganska självklart att hon yttrar sig i en frâga som toppar ladets tidningar och som naturligtvis upprör och försämrar relationerna mellan de tvâ länderna.

Ambassadören lyder under UD som helt tagit avstând frân hennes yttrande och vägrar kommentera artikeln över huvudtaget. Jpost, en av Israels största tidningar förvânas över tystnaden.

Yttrandefrihet kräver en viss intelligens, det râder tvivel om journaisterna pâ bâde Aftonbladet och Expressen uppfyller kraven.
Jag värderar bâde etik och moral högt och anser att artiklar baserad pâ ren och skär lögn inte borde tryckas bara föra att man lagligt sett fâr.

Unknown sa...

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3388037.svd
Det mäts friskt med dubbla måttstockar, som SvD skriver. Det är inte alltid så solklart som Aftonbladets chefredaktör nu verkar få det att framstå.