fredag 4 december 2009

Varje fredag visar de ett tv program för barnen som heter Chabats fjärilarna. Yael Abecassis sjunger vackra chabat sânger tillsammans med barnen, tänder chabat ljusen och dukar bord.
Programmet ser ut att vara taget ur ett härligt pedagogiskt sjuttiotal och barnen älskar det, tom min nioâring tycker att det är mysigt.

Idag har lillsnuttan varit chabat mamma pâ dagis. En mamma och en pappa utses. De tänder ljus, dricker kidoush och sedan fikar de. Chabat mamman och pappan fâr sitta pâ hedersplatsen och är finklädda. Jag älskar fredagseftermiddagarna, dâ vitlöksdoften ligger som ett täcke mellan husen sedan nio pâ morgonen. Frampâ eftermiddagen trappas tempot gradvis ner, och i stad som vâr känner man verkligen chabatstämningen. Finklädda människor gâr till synagogan, trafiken domnar av och det är faktiskt tystare än det brukar ute...

Kyckligen är i ugnen, tillsammans med sötpotais och lök, barnen leker med grannungarna i trapphuset och vi väntar alla pâ att solen ska gâ ner sâ vi kan börja njuta av vilodagen.

Chabat shalom lekoulam.
Ni som tänder ljusen, glöm inte att be för Guilad, kanske är det sista gângen, rykten säger att han förts över till Egypten...

2 kommentarer:

Anonym sa...

BS"D

Vad mysigt det låter! Shabat shalom u'vrachah!

Svensk chekchouka sa...

gam lakh ;)