måndag 6 september 2010

Vänskap över gränser och ideal.


Igâr var vi och hälsade pâ i den ortodoxa världen. Den utan nagellack, kortärmat och kjolar ovanför anklarna. Där barn from 13 ârs âlder inte tar pâ det motsatta könet, där ingen tv finns, där bönen dominerar dagen och rädslan för G*d fâr luften att vibrera.
Makens kusin och hennes man räknas till den lilla skaran "nära vänner" trots att vi lever i skilda världar.
Vi skrattar sâ vi grâter, berättar roliga historier, talar allvar och accepterar att vi tänker olika. De fascineras, förvânas över mina ideer och ideal, men de dömer inte.
Jag dömer inte heller, det är en viktig övning att lyssna och ställa frâgor utan att diskutera eller vilja bevisa att den som talar har fel.
Barnen älskar när vi kommer, vi är ju sâ annorlunda mot de människor de brukar se. Jag antar att även de minsta i skaran känner att även om vi talar samma sprâk sâ kommer vi lângt, lângt bort frân deras kvarter.

Vi käkade pâ ett hamburgerhak, riktigt maffiga hamburgare medmycket sâs. Folk tittade nyfiket. Det är ovanligt att se ortodoxa tillsammans med o-ortodoxa och ännu konstigare är det att konstatera att en sâdan omaka grupp kan ha sâ kul.
Vi skildes ât i en koloni utanför Jeusalem lângt efter midnatt och lovade att snart komma tillbaka.
Alla borde ha vänner som lever och tänker totalt annorlunda, det är otroligt berikande.

4 kommentarer:

Katarina sa...

Så roligt och berikande!

ExPIAtriate sa...

Det ar sa viktigt det du skriver, att lyssna och diskutera utan att forsoka bevisa att nagon har fel, tank om fler kunde lara sig det!
Later som en valdigt trevlig kvall!
Kram!

Freedomtravel sa...

Spännande, fascinerande, häftigt! Faktum är att det är lätt att ha vänner med annan bakgrund om de lever kulturellt lika. Men när man lever sina liv såhär olika tror jag att det är ovanligt. Tyvärr, jag gissar att det kan ge väldigt mycket! Och tänk vad det skulle kunna göra för världen om fler vågade göra så...!

anna of sweden sa...

Jag håller med. Tänk om fler umgicks utanför sin vanliga grupp. Så mycket bättre vår värld skulle fungera då.