söndag 15 mars 2009


En kidnappad soldats öde.


Guilad Shalit föddes den 28 Agusti 1986 i Nahariya i norra Israel, där växer han upp tillsammans med sin bror Yoel och sin syster Adass.
När pojekn är tvâ âr flyttar familjen till en liten stad i Norr som heter Mitspé Hila, och där stannar de tills han tar studenten.

2005 är det dags att göra armén, Guilad är 19 âr och blir skickad till södra delen av Israel där han fâr till uppgift att pâ Israelisk mark beskydda byar i närheten av Gaza remasan frân terrorister.

Den 25 juni 2006 lyckas terrorister ta sig in i Israel med hjälp av en tunnel.

De attackerar stridsvagnen i vilken Guilad befinner sig.

De avfyrar flera missiler mot stridsvagnen och de dödar 2 soldater, Guilad är skadad i axeln men överlever.
Terroristerna tar sig in i stridsvagnen och släpar iväg Guilad genom tunneln de grävt.
Inom nâgra minuter befinner sig Guilad i Gaza remsan gömd pâ okänt ställe...

Mycket har hänt sedan dess. Israel och framförallt Guilads föräldrar har fâtt brev frân deras pojke där han skriver att organisationen som fört bort honom kräver att hundratals fângar i Israeliska fängelser av Palestinskt ursprung mâste friges för att han ska fâ komma hem.
Under alla dessa âr har den Israeliska regeringen förhandlat, Frankrike har gjort halvhjärtade försök att lägga sig i eftersom Guilad även är Fransk medborgare- utan resultat.
I sista sekunden ângrar sig kidnapparna och kräver mer.
Mânga spekulerar, framförallt om var den stackarn befinner sig. Kanske har han förts ur Gaza, mânga tror att han är i Syrien, alla verkar dock eniga om att han är vid liv.
Förhandlingarna fortsätter och folket lider. Enorma bilder av pojken finns utmed motorvägen, pâ flygplatsen och ofta ser man vimplar pâ bilar med Guilads ansiket pâ. Vem är mamman som inte kan identfiera sig med Guilads mor?

Ingen har glömt, alla hoppas.
Den Israeliska underrättellsetjänsten befinner nu sig i Kairo där de förhandlar med Hamas, med hjälp av Egyptiska medlare hoppas de komma överens om hur mânga mördare, terrorister tjuvar och vâldtäktsmän som ska friges för att pojken ska fâ komma hem.
Man talar om en deadline ikväll. Kanske ger Hamas med sig, kanske fruktar de den nya regeringen med Bibi Netanyahou i spetsen och gâr med pâ ett avtal.

Ett helt land hâller andan, och jag vet att Ingrid Betancourt som vid flera tillfällen varit i kontakt med Guilad's föräldrar hoppas hon med.
Pâ bilden ser ni Guilads far med ett kort pâ sin son.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Det här gör ont i mitt och andras hjärta. Men man blir samtidigt glad (rörd) när man vet att Gilad Shalit har människor som tänker på honom över hela världen.
Jag hoppas innerligt att han blir fri och är vid liv, det är så sorgligt.

Anonym sa...

Det är hemskt och de borde ha släppt honom för länge sedan och för den delen aldrig kidnappat honom. Palestinierna lider men sådana här aktioner är meningslösa. Fullkomligt.

/ Hanna Bard