måndag 17 maj 2010

Man ska inte vara rasist men...

... visst är det kul att göra sig lustig över olika folkslags "specialitéer"
Imorse pratade jag med en pappa pâ dagis. Han berättade att han sprungit marathon och att självklart vann en Etiopier- de springer ju sâ fort...
Sâ fâr man ju inte säga, att afrikaner springer snabbt och länge- men de ÄR ju duktiga pâ att springa! Bara för att de är svarta och att man är rädd att nâgon ska komma med klichén " ja de lär sig ju att kuta i savannen" undviker man att prata om det, det känns lite primärt och fult liksom...

Jag har letat efter en grafiker, det finns massor och jag började med de fransktalande eftersom det vi gör är textat pâ just franska. Brâttom var det och bara ordet fâr fransosen att stanna upp och tänka lite extra länge. Jag insâg efter att ha förlorat 48 timmar att bara en nordbo kunde rädda mig. Sara fixade allt pâ 48 timmar, jag fick dokumentet pâ klockslaget. Typiskt svenskt!
Tiden är inte böjbar i Svedala och vi lär oss sedan första klass att ett klockslag är ett klockslag.
Vad kan man säga är typiskt för andra folkslag dâ?
Jag tycker det är typiskt tyskar att gâ upp klockan sex när de är pâ semester och breda ut sina handdukar runt poolen sâ att ingen kan ta deras platser.
Typiskt franskt att slänga dem i poolen ( handdukarna alltsâ)
Sâ otroligt svenskt att sitta tysta under en hel middag pâ chartermâlet sâ att de andra svenskarna som slagit sig ner vid bordet till vänster inte ska höra att de är svenskar.
Holländarna är snâla, köper sälla souvenirer och äter hellre illa än dyrt.
Engelsmännen fulla och bleka och har Europas fulaste klädsmak.
Ryskorna ska man passa sig för, de snor gifta män och Amerikanen har ingen aning om att Switzerland och Sweden är tvâ olika länder.
Polsk arbetskraft är katastrofal, de vägrar arbeta övertid och är very, very fackförening.
Alla Australiensare är skittrevliga och Italienarna kan ragga, det är medfött.

Vad hemskt det lâter, att dra alla över en kam sâ där. Fast det ligger faktiskt lite i det, det är väl inte sâ konstigt att landsmän beter sig ganska lika? Jag älskar att hitta gemensamma nämnare för olika nationaliteter och hoppas verkligen att vi alla behâller lite av dessa egenskaper. Efter 20 âr i utlandet har jag nog inte mycket svenskt kvar förutm det där med tider dâ. Det sitter i ryggmärgen.

9 kommentarer:

Katarina i Holon sa...

Du glömde att tyskorna inte rakar benen och under armarna och att finnarna alltid har kniv i fickan!!

annai sa...

Danskarna är bäst i världen på ALLT! Schweizarna saknar humor. I Sverige är smörgåstårta det FESTLIGASTE man kan bjuda på.

Det finns INGEN som inte har några fördomar och som inte använder sig av stereotyper! Vissa verkar accepterade och andra får man ABSOLUT inte nämna. Vi kan skratta åt hur vita irländarna är men inte åt hur svarta senegaleserna är. Lustigt det där.

Trillingnöten sa...

Tyskarna åker gärna de där läskiga husbilarna och ger öl i dricks. Japp. Jag har sett ton av dem.

Jag älska fördomar :)Det kan bli himla kul!

Svensk chekchouka sa...

okej, jag är alltsâ inte ensam om att flabba ât typiska beteenden!

Katarina sa...

Jag fick mig ett gott skratt! Tack!

Helly på vift sa...

Själv tycker jag det är jättekul att hitta det som är typiskt för ett folkslag. Speciellt oss svenskar. Bara en sådan sak som att vi lätt blir alldeles tysta och koncentrerade när kyparen häller upp vin åt oss får mig att vika mig dubbelt. Speciellt när jag kommer på att jag gör det själv ;)

Tove sa...

Jag är inte rasist heller, men... svenskar är småtyskar, vill ha allt men GRATIS medans tysken iallafall betalar för sig, rättare sagt gjorde.
Eller svenskar lämnar sin hjärna vid incheckningsdisken på utresan. (varför har vi bara fått ett sovrum när vi bokat double-room...)
Fast egentligen är det just svenskar som är rasister. Hur många gånger har jag fått frågan om jag är gift med en sån där spanjor...

Unknown sa...

Nja, detta àr vàl inte rasism utan generalisering. Och som halvfinne vet jag att nàr svenskarna inte fàr klart sina byggen i tid, sà ringer PEAB in finnarna och lokalerna hinner t.o.m. stàdas till premiàr. ;=) Svenskar kan inte ta beslut, utan ska diskutera. Finnarna kòr bara pà. Oj, hòll pà att glòmma...och sen àr ju sicilianare lata till naturen och kòper bara paketresor.

Unknown sa...

katarina, det är kul att kunna skratta ât sina landsmän.

Helly, det har jag aldrig tänkt pâ men det är faktiskt sant. Det är ju lite hemligt att dricka vin i sverige och att fâ ett glas till känns säkert lite busigt sâdär...

Tove; ja, en sân där sydlänsk hârig sak- asgarv- jag känner igen!!


Johanna, men rasism handlar ju just om generaliseringar, juden är snâl, afrikaner lite dumma...Intressant om besluts ângesten- det har jag aldrig reflekterat Över...